Lage spaarrente

De rente is op dit moment historisch laag. Centrale banken doen hun best om de economie te stutten. Rente wordt gebruikt als instrument om inflatie aan te wakkeren. Omdat dit vooralsnog niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt de rente alsmaar verder verlaagd. Niet fijn voor iedereen die spaart.

Beleggen beter?

Beleggen komt dan als alternatief in beeld op het moment dat er ook nog belasting betaald moet worden over een deel van het vermogen boven een vrijstelling van ruim €20.000 per persoon. Het reële rendement (na belasting en na inflatie) op de spaarrekening is daarmee vaak negatief.

Past het risico van beleggen bij u?

Maar beleggen gaat gepaard met risico’s en kosten. Rendementen variëren van jaar tot jaar en niet iedereen is in staat om die risico’s te dragen. Daarnaast is het de vraag wat beleggen met u doet als u het saldo op uw beleggingsrekening op een slecht moment in de markt met 10%, 20% of misschien wel 50% ziet dalen. Bent u in staat om dan uw blik op de lange termijn te blijven richten omdat u erop vertrouwt dat u die dip wel weer te boven komt?

Uw doelen zijn leidend

Het antwoord op de vraag of beleggen meer oplevert dan sparen is in beginsel ja, mits … Mits de periode waarin u belegt lang genoeg is. Maar dat was niet de vraag. Het antwoord op de vraag ‘of het beter is om te sparen of te beleggen’ hangt vooral van uw persoonlijke doelstellingen af. Die doelstellingen bepalen namelijk de lengte van de beleggingsperiode.